Kaki - ekološka pridelava
Cena velja za 1kg.
Vrsta: TIPO
Naši kakiji se ponašajo z ekološkim certifikatom kontrolorja Kon-Cert iz Maribora.
Pridelani so na ekološki posesti v Semiču, Beli Krajini, kjer so bili prvič zasajeni spomladi leta 2018.
Splošno o kakiju
Kaki, imenovan tudi zlato jabolko je bila nekoč hrana bogov. V grški mitologiji naj bi Afrodita uporabljala kaki za lepši ten in bolj mehko kožo. Izvira iz Kitajske, od koder se je razširil v druge azijske države nato pa tudi v Evropo. Na Kitajskem ga gojijo že več kot 1000 let in tako je poznanih in razvitih tudi več kot 2000 vrst. Sprva so ga v Sloveniji gojili le v Primorju, sčasoma pa so se nasadi kakija pojavili po celotni državi.
Kaki je jesenski sadež, ki raste na drevesu in ga običajno obiramo konec oktobra, začetek novembra. Samo drevo zraste od 3 metre pa vse do 15 metrov in ima zelo krhke in občutljive veje. Raste predvsem na območjih, kjer gojijo tudi breskve in vinsko trto. Na samo temperaturo ni tako občutljiv, saj preživi tudi zelo nizke temperature, če le te ne trajajo predolgo. Je drevo, ki potrebuje veliko vode in je zelo odporen na škodljivce. Najbolj mu ugajajo zmerne zime in zavetrne lege.
Cveti pozno pomladi, za zorenje samih sadežev pa potrebuje dolgo in toplo jesen. Nezreli in trdi plodovi so na okus trpki, vendar ko dozorijo imajo sladek in prijeten okus. V primeru, da se obrani sadovi hitreje omehčajo jih pustite v bližini jabolk.
Različne vrste
Poznanih je več kot 2000 vrst kakija, vendar je v Sloveniji najbolj pogosta sorta TIPO, kateri najbolj ugaja naše kontinentalno podnebje. Sadeži so okrogli in oranžni, nekoliko podobni paradižniku. Za uživanje so primerni šele, ko dobijo temno oranžno ali skoraj rdečo barvo in so mehki na otip. Oberemo jih lahko še nezrele in jih shranimo v hladen prostor, kjer zdržijo tudi do več tednov. Med drugimi bolj znanimi vrstami so tudi FUYU, JIRO in HACHIYA.
Prednosti sadežev na telo in zdravje
Sadež kakija je poln vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki našemu telesu pomagajo pri izgradnji imunskega sistema, za prihajajoče hladnejše obdobje. Vsebuje vitamine A, B in C. Največji delež predstavlja vitamin A, ki ima pozitivne učinke na kosti, kožo, dlesni in oči. Med minerali so prisotni železo, fosfor, kalcij itd. Antioksidanti pa preprečujejo vnetja in infekcije. To je tudi sadež z veliko vlakninami, ki lahko znatno izboljšajo prebavo in pomaga pri zaprtju.
Poleg številnih pozitivnih učinkov na telo pa je uporaba kakija razširjena tudi v kozmetiki in kulinariki. Poleg tega, da ga uporabljajo za lepši ten in bolj mehko kožo, je odličen tudi v boju s celulitom. V kulinariki pa zaradi njegovega sladkega okusa lahko pripravite vrsto različnih sladic, ga prekuhate v marmelado ali pa ga sušite in uživate skozi celotno zimo. Nekateri iz kakija pridelujejo tudi vino, žganje in celo kis.