Kivi -ekološka pridelava
Cena velja za 1 kg
Lokacija: ekološka posest, Semič, Bela krajina
Sorta: Hayward
Naši kiviji so sorte Hayward in so pridelani na ekološki posesti v Semiču, Beli Krajini.
Ponašajo se z ekološkim certifikatom Kontrolorja Kon-Cert iz Maribora.
Cena velja za 1kg.
Splošno o kiviju
Mnogi ne vedo, da je kivi sadež, ki raste na gozdni trti aktinidije. Sama rastlina izvira iz področja Kitajske in vzhodne Japonske, po svetu pa se je razširil v začetkih 20. stoletja. Njegova proizvodnja je doživela razmah že leta 1940. Danes med glavne pridelovalke kivija sodijo Italija, Nova Zelandija, Francija, Grčija …
Kivi je sprva na Kitajskem dobil ime kitajska kosmulja, kasneje pa so ga na Novi Zelandiji poimenovali kivi, po tamkajšnjem ptiču, katerega perje spominja na lupino tega sadeža. Pred tem nam znanim poimenovanjem pa je imel še kar nekaj drugih imen kot npr. sončna breskev, lesna jagoda, dlakavo sadje …
Kivi je tako kot trta rastlina vzpenjalka, ki za svojo rast potrebuje oporo. Prva tri leta dela koreninski sistem, preko katerega bo črpala hranila in vodo iz tal. Kasneje se šele začnejo razvijati nadzemni deli rastline. Prvi plodovi nastanejo po 2 ali 3 letih, polno rodnost doseže po 7 ali več letih.
Plodovi kivija so ovalne oblike in tehtajo okoli 100g. Zunaj imajo rjavo kosmato lupino, znotraj pa so zeleni ali zlatorumeni s približno 800 črnimi, a užitnimi semeni.
Različne sorte
Na trgu imamo mnogo različnih sort kivija, ki se razlikujejo po barvi mesa in lupini, ki lahko ima dlačice ali pa tudi ne. Najbolj pogoste so Hayward, Green light, Tomuri, Jenny, Gold Kiwi, Chico …
Gold kivi oz. zlati kivi med temi najbolj izstopa, ker ima zlato rumeno meso, ki je slajše in manj kislo, s tropskim priokusom. Ima gladek olupek in je na eni strani bolj koničast. Njegova cena na trgu je temu primerno tudi višja.
Prednosti sadežev na telo in zdravje
Kivi spada med najbolj hranljiva in zdrava živila, ker vsebuje več mineralov in vitaminov kot drugo sadje. Med vitamini vsebuje največ vitamina C, katerega količina je večja kot v limoni ali pomaranči. Že s samo enim kivijem na dan boste zadostili potrebo po dnevnem vnosu vitamina C v telo. Vsebuje tudi vitamina A in E. Slednji je odličen antioksidant in pomaga pri srčno-žilnih boleznih, aterosklerozi in težavami z neplodnostjo.
Med nekaterimi snovmi, ki jih telo ne more samo proizvajati je tudi folna kislina, ki je zastopana v kiviju. Zelo pomemben je večji vnos folne kisline med in po nosečnosti. Med drugim pa sodeluje pri preprečevanju možganske kapi, debelosti, depresije in znatno izboljšuje spomin.
V primerjavi z banano ima kivi nekoliko manjšo vsebnost kalija, a hkrati nizko vsebnost natrija, kar koristi bolnikom s povišanim krvnim tlakom.
Nasplošno lahko rečemo, da je odličen za zdravje in še boljši pri vzdrževanju imunskega sistema. Ima tudi pozitivne učinke na stres in anksioznost.